pondělí 27. října 2008

Od peřinky ke Školičce a ještě trochu dále ...


Od peřinky ke školičce a ještě trochu dále ... je první z řady publikací Milady Borové.

Kniha je určena všem, kteří chtějí se svými dětmi muzicírovat do nejútlejšího věku, opravdu "od peřinky".
Vydal Panton v roce 2004.

Na "Peřinku" navazuje Klavírní školička a následně Nová klavírní škola I.-IV. (všechny tyto knížky si na Pianku brzy představíme).

Publikace je rozdělena do tří částí:
  1. Seznámení s hudbou už v prenatálním věku, cvičení pro rozvoj dětské hudebnosti, intonačního cítění a sluchové představivosti. Hrátky pro miminka, batolata i předškoláčky.
  2. Další rozvoj hudebnosti, říkanky a cvičení, estetické a emocionální prožívání, schopnost hudební paměti, výrazového cítění.
  3. Celá řada cvičení, seřazena od nejjednodušších po nejobtížnější, rytmizace říkadel, nácvik některých technických dovedností u klavíru (staccato, legato, portamento, intervaly, stupnice, nezávislost rukou, melodické ozdoby, rytmická cvičení, akordy).
Když jsem poprvé listovala knihou, říkala jsem si, že onen doslov "a ještě trochu dále ..." je opravdu na místě. Publikace vůbec není určena jen nejmenším dětem - poslední stránky můžou bez obav použít i velcí školáci. Např. stránky s cvičeními týkající se melodických ozdob (cvičení na příraz, mordent, nátryl nebo trylek) nebo rytmická cvičení (zkuste cvičení 3 proti 2 nebo 4 proti 3). To ale vůbec není na škodu, mám pocit.

Podle mne je tato kniha vynikající průvodce a "zastřešení" ostatních publikací - ať už Klavírní školičky, která je ideální pro předškolní děti a Nové klavírní školy pro školní klavíristy. Neprojdete ji za měsíc ani za rok. Je velmi obsáhlá (ač má "jen" 88 stran), ale zároveň velmi hravá, veselá a nenudí.

Ke každému cvičení nebo technickému problému je přiřazena říkanka nebo básnička. Autorka se inspirovala nejznámějšími lidovými říkadly nebo vynikajícími dětskými básníky (Lada, Čarek, Hrubín, Sládek). Děťátko se tak naučí spoustu nových písniček, a mimoděk si upevní klavírní návyky.

Knihu ilustroval opět Josef Paleček, publikace má opět modrý rámeček na obalu, takže děti mají pocit, že tahle knížka je jim známá, stejný design je provází ve všech školách prof. Borové.

Mně osobně se kniha moc líbí a zařadila jsem ji do své knihovničky. Protože se k ní člověk může opravdu dlouhou dobu vracet, cenu cca 200 Kč považuji za velmi příjemnou.

Co jediné bych Peřince vytkla, že obrázků je poměrně málo a jsou černobílé. Malé děti by určitě uvítaly větší barevnost knihy.

Milada Borová v předmluvě píše: "Tuto malou práci věnuji s velkou láskou všem našim miminkám, batolatům, předškoláčkům a velkým školákům." Je to vidět.

Hodnocení Pianka: 95%

Žádné komentáře:

blogger templates |

© www.pianko.cz