pondělí 24. listopadu 2008

Johann Pachelbel: Kánon D-dur


Johann Pachelbel (1653 - 1706) byl německý skladatel a učitel. Jeho Canon D (1680) ho proslavil po celém světě (a přitom to je jediný kánon, který zkomponoval). Skladba je původně určena pro tři housle a basso kontinuo, přesto má mnoho podob a aranžmá i pro další nástroje.

Klavírní verzi v úpravě George Winstona (na přání) jsem našla taky.

Všechny informace o skladbě si můžete přečíst na této stránce (v angličtině). Notové party pro jednotlivé nástroje (housle, klavír, ...) najdete tady.

Notový zápis úpravy G. Winstona ve formátu pdf (zip) stahujte z této adresy.

Winstonovy variace na D-kánon si můžete poslechnout v tomto videu:


A ještě přikládám verzi pro mírně pokročilé klavíristy:




3 komentáře:

Pavel řekl(a)...

Je to fakt pěkná skladba a dík za ty noty pro mírně pokročilé. Ze svého notového sborníku vyhodím tu verzi od Winstona (je sice fakt dobrá, ale nejspíš ji do smrti nezahraju)a dám si tam tu lehkou (tu možná zahraju:-)).

Jinak pár informací, ukázek a MIDI souborů s různými verzemi lze najít zde: http://www.helander.se/stefan/pachelbel/ , zde: http://infinity.usanethosting.com/Canon/index.htm jsou ukázky různých verzí. Na a nyní už skoro klasické, ale tehdy hodně netradiční zpracování Kánonu najdete zde: http://www.youtube.com/watch?v=by8oyJztzwo (sorry, není to zrovna klavír, ale tohle zpracování mne docela fascinuje).

. řekl(a)...

Pavle, díky za komentář i za odkazy.

Karoolka řekl(a)...

Ahoj, moc díky za ty noty..dneska sme měli koncert a náš smyčák to tam hrál, sem si to musela hned poslechnout na youtube a pro jistotu stáhnout, tak sem hned zabrousila na net, jestli to tu neni v klavírní verzi někde hozený a ejhle..takže fakt moc díky, snad se to naučim, protože je to fakt krásná skladba..

blogger templates |

© www.pianko.cz